fredag 3. juni 2011

Konsekvenser av globaliseringen

Den globale økonomien og framveksten av mer liberal markedsøkonomi har mange konsekvenser. Den har ført til økt økonomisk vekst, og mange land har bedret sin stilling vesentlig. For eksempel har Japan, Kina, Korea og andre land i Asia styrket sin stilling. Kina er i dag blitt verdensfabrikken, slik Storbritannia var på 1800-tallet.

Globaliseringen har imidlertid blitt kritisert for uheldige miljøvirkninger og skjev inntektsfordeling mellom og innenfor de enkelte land. Man har også satt søkelyset på konsekvensene for maktforhold mellom land, og spesielt på at mange MNS har for stor makt. Ikke alle land har heller hatt like store fordeler av utviklingen. For eksempel henger afrikanske land etter i utviklingen, og mange har store problemer.

Antallet internasjonale økonomiske kriser har også økt betydelig etter at dollaren opphørte å være knyttet til gull i 1971. I 1987 kom et sterkt fall i aksjekursene internasjonalt. På 1990-tallet fikk vi en omfattende krise i asiatisk økonomi, etter en jevn og uhyre sterk vekst i mange år. Dette gjaldt spesielt Japan og de landene som ofte blir kalt de asiatiske tigrene, nemlig Sør-Korea, Hong Kong, Singapore og Taiwan. Problemene hadde å gjøre med feilinvesteringer, høye låneopptak og svekket tillit fra internasjonale investorer. Dette fikk dramatiske konsekvenser for økonomien i disse landene, og mange fryktet at det også kunne ha fått store konsekvenser for hele markedsøkonomiens framtid globalt. Det har også vært mange problemer i de nye markedsøkonomiene i tidligere Sovjetunionen og i Øst-Europa.

Fra slutten av 1990-tallet så man også at utviklingen av datateknologien var høyst sårbar for svingninger i den økonomiske aktivitet. Dataselskaper som tidligere hadde skyhøye gevinster, var de som ofte tapte mest og ble mest redusert i verdi

Det har i de senere år også sett en rekke skandaler i næringslivet, som har fått mange til å sette spørsmålstegn ved kapitalismens etiske sider. Et eksempel på dette var regnskapsmanipulasjonene i energiselskapet Enron i USA som kom fram gjennom dets konkurs i 2001. De ulovlige handlingene hadde skjedd i samarbeid med revisjonsselskapet Arthur Andersen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar