onsdag 1. juni 2011

The Corporation av Joel Bakan

The Corporation» av Joel Bakan

Boka The Corporation (Bakan, 2005) handler om aksjeselskapets framvekst fra midten av 1800-tallet og har et mer kritisk syn på dette enn The Company.

Bakan tar spesielt tak i aksjeselskapets status som juridisk person, og spør seg hvilken konklusjon man ville trukket hvis man også skulle sett på denne institusjonen som en person i psykiatrisk forstand. Resultatet ville ikke blitt vakkert, påpeker han. Den typiske atferden fra et aksjeselskap – hensynsløst profittjag, en opportunistisk tendens til å skyve utgifter over på storsamfunnet via eksternalisering, og generell kortsiktighet hver gang muligheten til å øke aksjeutbyttet viser seg – er av en slik art at hvis et menneske skulle oppført seg slik, så er det godt mulig at det ville kvalifisert til diagnosen antisosial personlighetsforstyrrelse – bedre kjent som psykopati.

Fra Bakans perspektiv blir korporasjonen nærmest å ligne med en finansiell utgave av Frankensteins monster, idet man har skapt en kunstig, potensielt udødelig «person» med enorme finansielle ressurser, en oppstykket struktur hvor ingen konkrete individer har det fulle og hele ansvaret for hva som blir gjort, og hvor ledelsen er lovpålagt å gjøre alt den kan for å maksimere aksjeeiernes utbytte, uavhengig av hvilke konsekvenser det måtte få for utenforstående.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar