fredag 3. juni 2011

Eierskapets betydning

I en perfekt frikonkurransemodell, der det ikke eksisterer informasjonsproblemer, og hvor man forutsetter at det er mulig å inngå alle typer av kontrakter og avtaler, ses ikke fordelingen av eiendomsretten som å ha noen betydning. I virkelighetens verden er ikke disse forutsetningene oppfylt. Det kan for eksempel være store kostnader med å inngå kontrakter og håndheve disse. Da vil eierskap bidra til å utnytte ressursene i økonomien bedre.

Den nyklassiske teorien ble også på 1930-tallet utfordret av Ronald H. Coase, som allerede nevnt i studieguiden.

Han la vekt på betydningen av bedrifter og og eierrettigheter. Grunnen til at det ble opprettet bedrifter var ifølge Coase de høye transaksjonskostnadene ved å benytte seg av markeder.
Transaksjonskostnader omfatter blant annet det å utforme, overvåke og sikre at avtaler blir overholdt.

Coase drøftet også eiendomsrettigheter i et senere arbeid fra 1960. Da formuleres det kjente Coase-teoremet. Det sier at i fravær av transaksjonskostnader blir ressursene i en økonomi brukt best mulig hvis eierrettigheter er klart definert, men uavhengig av hvem som har rettighetene. Det å ha veletablerte og klare eiendomsrettigheter vil altså være med på gjøre økonomien mer velfungerende.

Et eksempel på at manglende eiendomsretter kan føre til feilaktig bruk av ressurser, er det som kalles allmenningens tragedie, og som vi har nevnt tidligere i studieguiden. Naturressurser eller goder som ingen har eiendomsrett til, for eksempel havets fiskeressurser, kan bli overbeskattet og etter hvert forsvinne.

Coase utfordet også økonomen Pigous vekt på myndighetenes rolle som regulatorer gjennom skatter og avgifter enn økonomien. (Som vi skal se i neste studieenhet, er offentlig styring ofte blitt sett på som et nødvendig supplement for å få til samfunnsmessig optimal ressursbruk.)

Når eiendomsrettighetene var klarlagt, kunne man ved hjelp av markedene få til effektive løsninger, ifølge Coase. Som vi var inne på allerede i første studieenhet, er fri handel og kapitalisme som system sterkt knyttet til den private eiendomsrett og til individets rettigheter.

Eiendomsretten er en del av det institusjonelle rammeverket rundt bedriften. Den har en innvirkning på inntekts- og velferdsfordelingen i samfunnet. Spørsmålet om privat eierskap til bedrifter utgjør kanskje det viktigste skillet mellom en kommunistisk og en kapitalistisk tilnærming til hvordan samfunnet bør være.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar