fredag 3. juni 2011

Den 2. industrielle revolusjon

Skjedde i perioden fra 1880 og utover

- Produksjonen ble mer vitenskapsbasert, og det ble tatt i bruk nye råvarer og energiformer. Man gikk fra damp og kull til eksplosjonsmotor drevet av petroleum. Nå kom også utbyggingen av elektrisk kraft.

- Storbedriftene vokste fram. Økonomien, som tidligere ofte ble regulert gjennom det Adam Smith kalte den usynlige hånd, dvs. i frikonkurranse mellom små mange bedrifter, ble nå i stor grad erstattet av bedriftens synlige hånd. Økonomien ble i langt større grad styrt av bedriftenes egne interesser, istedenfor at markedskreftene opererte fritt. Dette var likevel ikke noe nytt. Under merkantilismen på 1600- og 1700-tallet fantes mange selskaper, som ved hjelp av rettigheter gitt fra staten, var vernet fra konkurranse innenfor sitt område.

-Innad ble de store bedriftene organisert som byråkratier med en sentralledelse, men også med mer eller mindre selvstendige enheter tilknyttet.

-De store bedriftene vokste særlig fram innenfor næringer som olje, elektrisitet, metaller, maskiner, kjemisk industri, matvareproduksjon og transport. Det var jernbaneselskaper i USA som i perioder hadde over 100.000 ansatte.

-I forbindelse med dette kom aksjeselskapet for alvor som en finansieringsform, og eierne og de som ledet og drev bedriftene ble ikke lengre de samme. Et aksjeselskap er en måte å skaffe kapital fra mange parter som hver har et begrenset ansvar. Dette vil si at aksjonærene bare kan miste den kapital de har skutt inn, men ikke resten av sine personlige eiendom, dersom selskapet skulle gå konkurs. Aksjeselskapet gjorde det lettere å framskaffe store mengder kapital. Aksjeeierne har innflytelse gjennom generalforsamlingene og i styrene, men deltar ikke nødvendigvis i den daglige driften av selskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar