onsdag 28. november 2012

Ulemper ved globalisering

Spørsmål:
Jeg lurte på en ting og det er ulempe i forhold til globaliseringen?
Er det fornuftig å si at det har kommet et sterkere skille mellom fattig og rik? Ødeleggelse av naturressursene? 

Svar:

Globalisering innebærer (i økonomisk forstand) mer internasjonal handel, kapital- og arbeidskraftsbevegelser mellom landene,  etablering av forretningsvirksomhet etc. over landegrensene
 

Dette kan opplagt også ha sine negative sider:

I den forstand at det fremmer økonomisk vekst, gjør det antagelig også at vi bruker mer av naturressursene og belaster miljøet sterkere.
Sannsynligvis er noen blitt rikere og andre blitt fattigere som følge av globaliseringen.

Mange mennesker i fattige land har imidlertid også fått økt sin levestandard, så det er ikke entydig.

Et problem er at det er vanskeligere å styre en internasjonal enn en nasjonal økonomi ( vi har ikke så effektive internasjonale styringsorganer) så kriser sprer seg lettere og er mer vanskelig å håndtere enn om de var på nasjonalt nivå alene. Økonomisk globalisering ( i den forstand at det er det vi har i dag) hadde egentlig også trengt en globalt økonomisk,  effektivt reguleringsorgan. Dette har vi på langt nær ikke i dag.       

6 kommentarer:

  1. Hei, tusen takk for en utrolig interessant og ikke minst hjelpsom blogg! Jeg lurte på om du kunne skrevet noe oppsummering av de kapitlene i kompendiet som er på engelsk? Jeg synes det blir veldig vanskelig å få med meg sentrale ting i disse kapitlene, og er overbevist om at flere sitter med samme følelse.

    Keep it up!
    - Martin

    SvarSlett
    Svar
    1. Da altså om multinasjonale selskaper, den synlige hånd (leder/eierskap), staten/demokratiet vs. bedriften/kapitalismen.

      Slett
    2. Takk for hyggelig tilbakemelding! Sammendragene må nok bli til en annen gang, desverre:)

      Slett
  2. Hei Atle!

    Kunne du nevnt noe om aksjonærkapitalismen, eventuelt utdype litt mer om dette?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det blir desverre for lite tid til det nå, men jeg kan jo f.eks. vise til læreboken The Company. Slå opp i indeksen bak på side 224 (på stikkordet shareholder capitalism og se deretter framme på de sidene den er behandlet. Det er egentlig fort gjort å få med seg noen ekstra poenger på denne måten. Ta gjerne stakeholder capitalism i samme slengen:) Lykke til!

      Slett