tirsdag 27. november 2012


Kunne du nevnt noe utfordringer lederkapitalismen stod ovenfor fra 1970 tallet og frem til i dag?
Jeg vet jo at når man gikk inn i den tredje revolusjonen så kom eierskapet mer på banen i forhold til det den hadde vært i den andre industrielle revolusjonen. Småbedriftene kom tilbake etc. men hvilke utfordringer er det de har hatt? Er det relevant å dra inn CSR i forhold til Ikt?

Svar:

Utfordringer er jo i dag et annet ord for problemer :)

Lederkapitalismens problem på 1970-tallet var at den ikke var så godt tilpasset den nye økonomiske og teknologiske utviklingen i verden.

De store bedriftene i Vesten møtte konkurranse fra blant annet Japan som hadde en annen lederkultur med større vekt på å involvere de ansatte i kvalitetsforbedringer og mindre vekt på klassisk byråkrati. De hadde også lavere arbeidslønninger.

Dette ble utløst gjennom at 1970-tallet opplevde nye økonomiske problemer ( stagnasjon i etterspørsel ) etter at man hadde hatt en sterk og jevn vekst fra 2. verdenskrig ( den såkalte gullalderen). Valutaproblemer, inflasjon og oljekrisen i 1973 forsterket problemene.

Det krevdes nå mer kreativitet og evne til innovasjon og dette var ikke mange av de gamle storbedriftene så godt forberedt på. De hadde etter krigen levd trygt og godt på å masseprodusere varige konsumprodukter (vaskemaskiner, TV etc. ) som det fram til 1970-tallet var en jevn og høy etterspørsel etter.

De små eierlede bedriftene viste seg nå ofte å takle omstillingene bedre, særlig på IKT-fronten ( Silicon Valley) . 1970-tallets slagord ble dermed " Smått er godt".

Hvorvidt de nye IKT bedriftene var bedre på CSR enn de gamle storbedriftene er et mer usikkert spørsmål. Deres ansatte hadde imidlertid ofte høy kompetanse og fant seg neppe i å sitte passivt ved samlebåndet på samme måte som de tidligere arbeiderne ofte hadde måttet gjøre.

2 kommentarer:

  1. Fantastisk blogg! Har nå satset alle mine kort på etikk og moral, og velger å tro at dette kommer på eksamen i år, ettersom det er helt nytt! :)

    SvarSlett
  2. Samme her! Har ikke lest på noe annet enn moral, er 100% sikker på at det kommer på eksamen :)

    SvarSlett