torsdag 29. november 2012

Fleksibel spesialisering

Spørsmål:
Jeg klarer ikke helt å forstå betydningen av begrepet fleksibel spesialisering som brukes i moderne innovasjonsteori. Kan du hjelpe meg ved å forklare hva dette betyr?

Svar:
Har med nettverk å gjøre. Betegner en gruppe av bedrifter som er lokalisert nær hverandre - fortrinnsvis i et lokalsamfunn - og som arbeider i samme bransje.

Fleksibel, fordi disse bedriftene formelt er uavhengige, men likevel drar gjensidig nytte av hverandre, fordi de holder på med lignende ting. Eks. Silicon Valley, møbelindustrien på Sunnmøre, Horten- Borre på data/elektronikk, Bordeux-regionen på vin etc.   

Tenk over: :
Har vært sett på som et gunstig alternativ til storbedrifter, særlig etter 1970. Er det alltid det? Er det nødvendigvis et enten  - eller? 

2 kommentarer:

  1. Super blogg og ikke minst veldig hjelpsom i disse vanskelige eksamenstider! Lurte på om du kunne lagt ut det du mener er viktigst og kunne om etikk til eksamen og evt. hvordan en eksamens oppgave i etikk ville sett ut?

    SvarSlett
  2. Det er ikke lett å svare på. Det er sikkert mange mulige oppgaveformuleringer, her som på andre temaer. Selv har jeg blant annet lagt vekt på å forklare Kvalnes/ Øverengets sine "etiske kjøreregler" for en bedriftsleder og vist hvordan disse kan knyttes til ( matche) et syn på hva CRS er. At en må ta hensyn til såvel økonomi som jus, moral, etikk etc. ( altså en stakeholderorientering for bedriften) Se også noe mer om dette i et innlegg lengre nede på denne siden.

    SvarSlett