onsdag 25. mai 2011

Den mangfoldige bedriften

Innen bedriftslivet finner vi alt fra små enheter med noen få ansatte og med liten produksjon til store selskaper med mange tusen ansatte, og en produksjonsverdi som for eksempel kan komme opp på nivå med enkelte lands nasjonalprodukt.

Bedrifter leverer ulike produkter. De produserer fysiske gjenstander, som maskiner, kosmetikk og matvarer. Andre bedrifter kan levere tjenester, som i varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet og bank- og forsikringsvirksomhet.

Enkelte bedrifter opererer bare lokalt, mens andre dekker hele landet. Bedrifter kan også drive virksomhet i flere land. Disse kaller vi multinasjonale selskaper (MNS).

Eierskapet til bedriften vil også variere. Det finnes private enkeltforetak, familieforetak, aksjeselskaper, samvirke, stiftelser og offentlige eierskap til bedrifter. Noen bedrifter eies delvis av private, delvis av staten.

Alle bedrifter har en historie. Noen bedrifter har lange tradisjoner, mens andre er relativt nyopprettede, og dette kan også gjøre at de har ulike betingelser for sin virksomhet og kan opptre på ulike måter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar