mandag 28. november 2011

U- form og M- form


Det er kommet en del spørsmål om dette:

Kort sagt betyr u(unitary) form at selskapet er bygd opp som en sammenhengende kommandostruktur av ordrer og tilbakemeldinger  fra topp til bunn i hierarkiet. Vanlig i USA på slutten av 1800-tallet, men viste seg å være tungstyrt og "byråkratisk" i ordets negative forstand.

M(multidivisional) form eller structur som kom rundt 1920 betyr at toppledelsen i konsernet primært sender mer overordnede hovedretningslinjer og målsettinger nedover ( og kontrollerer senere at målene er oppnådd).

De enkelte underavdelinger (divisjoner) opererer derimot ganske selvstendig i sin daglige drift. De er nesten som "egne bedrifter" med unntak av at de tross alt eies av hovedselskapet, får investeringsmidler fra toppen, må rapportere inn resultater og sende inn overskuddet ( ut fra kravene om avkastning på investeringene ) til konsernet.

Fordelen med M- form er at toppledelsen får mer tid til å jobbe med de langsiktige, strategiske beslutningene, og kan overlate detaljene i driften til ledelsen i de enkelte divisjonene. Det er jo de som kan dette best også, fordi de er nærmere det operative nivå i selskapet. Beslutninger om nedleggelse og opprettelse av nye divisjoner tas av konsernledelsen ut fra lønnsomhet.

1 kommentar:

  1. Hva vil japaniseringen si? Slik jeg har forstått det så er fortsatt M formen rådende, men man har mindre ledere, samt at arbeiderne tillegges større ansvar og oppgaver.

    SvarSlett