mandag 28. november 2011

Lederkapitalismen

Mange spør om dette:   Kikk på det jeg tidligere har lagt inn om A. D. Chandler her på bloggen. Han regnes som den fremste talsmann for denne type kapitalisme. Han mente at de profesjonelle lederne (managers) med sine kunnskaper og ved å legge vekt på stabilitet og reinvestering av mer av overskuddet i selskapet framfor å ta ut kortsiktig profitt til eierne (shareholders) representerte en mer ansvarlig  form for kapitalisme. De bygget ut bedriften til å omfatte en rekke funksjoner og tjenester, framfor å kjøpe de ut i markedet. Dette fordi  det økende nivå av økonomisk aktivitet  gjorde intern styring i den store bedriften mer lønnsomt enn å benytte markedet - til for eksempel  å kjøpe råvarer og halvfabrika. Transaksjonskostnadene ved å benytte markedene var ofte høye. Bedre da å ha direkte kontroll over produksjon, distribusjon og salg gjennom eget selskap. Vi fikk horisontal  og vertikal  integrasjon ( for å  regulere konkurransen og å påvirke priser og markedsforhold forøvrig). På 1970-tallet snudde dette seg og vi fikk "outsourcing" og vekt på kjerneproduksjon igjen.           

2 kommentarer:

  1. Men hva kjennetegner Eierkapitalismen? Den vokste vel frem i den 3. indistruelle revulusjon, og eierene fikk mer makt og innflytelse i forhold til lederen (prinsipal/ agent).

    Kjempe flott blogg!

    SvarSlett
  2. Og hadde bedrifter i det hele tatt begynt med noen form for outsourcing før lederkapitalismen? Var ikke prosessene i eierkapitalismen også basert på produksjon ut av råvarer? Kan ikke skjønne at denne produksjonen basert på råvarer(/halvfabrikata) ble så spesiell under lederkapitalismen.

    SvarSlett